Daca imi spunea cineva acum un an, poate doi, sa investesc in criptomonezi sau in minerit isi lua o portie buna de injuraturi. Nemeritata pentru ca la asta s-a ajuns in prezent.

Cu multa munca de documentare si multe ore de youtube am reusit sa construim un mic mining-rig cu care sa pornim la treaba. Multe necunoscute, multe probleme si mai ales multe informatii eronate sau omise. Majoritatea, majoritatea covarsitoare pot spune, ghidurilor how-to si videoclipurilor de pe youtube au doua mari probleme. Prima este ca nu ofera informatii complete pentru o image de ansamblu corecta. Sunt foate putini cei care reusesc sa ofere informatia in asa fel incat sa nu ai nevoie de inca un videoclip sau alt ghid ca si completare. A doua problema este ca nu toata lumea specifica exact ce hardware s-a folosit si se cam exagereaza cu hash-rate-ul obtinut cat se poate.

Trecand peste partea teoretica ne-am apucat si de cea practica. Deja cu teoria stam bine, practica insa ne omoara.

Am invatat sa selectam hardware-ul necesar, sa construim un open-frame solid si sa configuram software. Am aflat ca procesorul si ram-ul sunt neimportante din punctul de vedere al performantelor. Am aflat ca un SSD este de preferat fata de un HDD clasic. Am aflat ce e ala un „reiser”. Si cate si mai cate.

Nu o sa intru un detalii legate de sistemul de operare sau variantele de drivere pentru ca este o discutie fara sfarsit. Sunt pur si simplu prea multe combinatii testate si netestate. Ca software exista multe variante de a incepe sa minezi usor. Cele mai bune solutii par a fi cele care folosesc programe specializate stand-alone de tipul lui Claymore sau Geth sau… Exista solutii care au nevoie de mult mai putina configurare, au GUI nu CLI si sunt si colorate, insa… Minergate e blamat ca ar cam fura hash-rate, Nicehash a fost spart intre timp si nu mai e nici el o alternativa viabila. Mai exista cateva solutii similare celor doua din urma insa din punctul nostru de vedere nu prezinta nici ele mare incredere.

Acum, la peste doua luni de cand minerul trage din greu, am recuperta circa o treime din investitia initiala. Ceea ce  nu este rau deloc, tinand cont ca si-a cam platit curentul si raman bani de inca o plava video. Pentru ca da, am hotarat sa reinvestim profitul astfel incat sa extindem operatiunea.

Cand o sa existe timp o sa revenim cu pasi mai detaliati despre contructie si speram cu pasi detaliati despre configurare. Deasemenea, daca gasim, punem si poze.

Andrei, Valentin… facem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.