Salut!

Ca sa minam avem 2 variante:

  1. ASIC
  2. GPU

Fiecare vine cu avantaje si dezavantaje.

ASIC (miner) sau „Application-Specific Integrated Circuit” sunt mineri, extrem de specializati pe un singur algoritm, care obtin un hash-rate net superior unei placi video. Pot obtine de sute sau chiar mii de ori mai mult hash-rate. Aceste cipuri, din punct de vedere al consumului de curent electric, sunt  foarte eficiente. Din pacate pot mina doar algoritmul pentru care au fost create. Asta inseamna ca un ASIC miner poate mina mai multe monede bazate pe acelasi algoritm insa nu simultan.

O alta dezamagire legata de acesti mineri este pretul. Foarte prohibitiv. La producator pretul incepe de la ~1500USD (platibil destul de rar in dolari, mai des in tot felul de criptomonezi). Pretul este fara sursa ~300USD, fara transport ~200USD si fara taxe vamale. Acestea din urma sunt „priceless” pentru ca nu am putut afla mare lucru despre ele.

Concluzia? O solutie scumpa cu potential de castig mare dar cu riscuri pe masura.

In plus, pe masura ce creste dificultatea minarii unei monezi, eficienta ASIC-ului scade treptat. Atunci cand incasarile produse de acesta nu mai acopera consumul de curent electric, devine pur si simplu deseu, pentru ca nu se poate refolosi la altceva.


GPU-urile sunt practic procesoarele placilor video. Acestea pot mina orice moneda insa performantele lor sunt slabe comparativ cu ASIC-urile. Deasemenea performantele lor variaza in limite destul de largi in functie de mai multi parametrii precum:

  • Algoritmul monedei de minat
  • Producator
  • Model GPU
  • Cantitatea de memorie video
  • Setari (drivere, soft, pool, etc.)

Fata de ASIC-uri consumul de energie electrica este mult redus si poate fi optimizat prin setari de overclock si undervolt. Insa pentru astfel de solutii sunt necesare cunsotinte destul de avansate legate de functionarea lor si folosirea acestora inseamna anularea garantiei. Intotdeauna. A, si sa nu uitam testele de stabilitate. Un sistem PC poate folosi mai multe GPU-uri simultan pentru cresterea hash-rate-ului, in functie de capabilitatile placii de baza.

Se pot folosi, mai ieftin, ca investitie initiala, in configuratii scalabile impreuna cu schimbarea monedei minate pentru maximizarea profitului obtinut.


Noi am ales a doua varianta, din motive financiare, dar si pentru ca in momentul in care am avut banii in mana si eram maxim de hotarati nu exista ASIC-ul dorit de noi in stoc.

Legat de configuratia minerului… Cele mai importante componente sunt placile video (producator, chip, generatie, caracteristici), sursa care sa poata sustine numarul de GPU-uri achizitionat si placa de baza. Tot din motive de stocuri ne-am oprit la RX580 – 8Gb VRAM de la XFX. Erau la promotie cu o reducere de aproape 20%. Odata alese placile video, model si numar, se poate alege si sursa sistemului, de preferat una de eficienta ridicata, peste 80-90%. Placa de baza are o singura cerinta, sa suporte cat mai multe sloturi PCI-E care sa poate fi folosite simultan. Din fericire, spre deosebire de sistemele pentru gaming, la mineri sloturile PCI-E pot fi si 1x.

In functie de placa de baza se aleg procesorul si memoria RAM. Se pot alege cele mai ieftine variante pentru ca performanta lor nu se reflecta absolut deloc in hash-rate-ul final al sistemului.

Din motive legate de viteza si consum de curent electric este de preferat un SSD in locul unui HDD clasic. Diferenta de bani se va recupera in timp din consumul mai mic si viteza net superioara de pornire a sistemului in caz de restart, pene de curent, etc.

In astfel de sisteme mai intra o componenta care nu apare in PC-urile obisnuite, respectiv riser-ul. Cel mai important este sa fie cu alimentare separata. Riser-ul asta face ca un slot PCI-E 1x sa poata fi folosit pentru o placa video care se conecteaza intrun slot PCI-E 16x.

Odata achizitionate componentele se masoara si se construieste un open-air frame, din motive de disipare a caldurii. Mai jos un fel de schita…

open-air frame

 

2 thoughts on “Mining Hardware – Ce alegem ASIC sau GPU?

    1. Cam asa e. Dar ma gandesc ca la ASIC ai o sansa cu alta moneda care foloseste acelasi algoritm, probabil ceva cu dificultate un pic mai mica. Asa poate ii lungesti viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.