Asa cum am promis… am revenit.

Din motive legate de viteza de implementare am ales sa minam cu un rig care sa ruleze Windows. Windows 10.

Am instalat un Win10 pe care, pentru inceput am instalat driverele necesare inclusiv driverele pentru GPU-uri. Interesant este ca AMD ofera drivere video, in varianta beta, blockchain edition. Se gasesc aici. Nu am facut o comparatie de hashrate intre drivere normale si cele speciale insa AMD promite ca diferenta e acolo.

Dupa acest pas este foarte important sa fie oprite toate serviciile neimportante, sa fie oprite toate serviciile de update si sa fie configurate power options in asa fel incat minerul sa nu intre in stand-by, hibernate sau alta stare similara. Exista batch-uri/scripturi care pot face toate aceste modificari rapid, fara bataie de cap. Personal as recomanda parcurgerea tuturor optiunilor macar odata. Just in case.

Se pot instala diverse solutii de administrare de la distanta (remote desktop, VNC, etc). Este chiar recomandat tinand cont ca probabil locatia fizica a minerului nu o sa fie una foarte accesibila si foarte probabil ca nu va avea permanent conectat un monitor.


Dupa actiunile de mai sus se poate alege software-ul de minat. Exista solutii mai mult sau mai putin user friendly.

Solutii cu interfata grafica, adica user friendly, exista destul de putine. Parerea mea este ca trebuie evitate cat mai mult posibil.

Minergate este prima astfel de solutie de care m-am lovit, la recomandandarea unui coleg. Hashrate-ul obtinut cu clientul lor este semnificativ mai mic decat cu solutia actuala, jumatate ca sa fiu mai exact. A fost un moment WTF! cand am realizat diferenta. Ulterior colegul meu a avut ghinionul sa-si gaseasca contul gol din cauza setarilor de securitate. Norocul lui ca valoarea era foarte mica.

O alta solutie similara este Nicehash. Aici problemele au fost mai grave. Astia au reusit sa piarda bitcoin in valoare de 63.000.000 USD din cauza unei brese de securitate, desi pana la patania asta era un serviciu foarte popular.

Exista si solutii oferite de dezvoltatorul criptomonedei pe care vreti sa o minati (pot sau nu sa aiba interfata grafica), dar astea mineaza doar moneda in cauza iar configurarea lor nu este intotdeauna facila. Astea ar avea un avatantaj legat de wallet-ul offline oferit. Voi vorbi un pic despre wallet-uri  in noul articol peste, sper eu, doar cateva zile.


Solutia la care ne-am oprit noi a fost Claymore. Un software CLI (command line interface) care mineaza mai multe monede, unele chiar in paralel. Da. Poate mina, de exemplu, Etereum si Pascal in acelasi timp. Chiar daca are nevoie de editarea a cel putin trei fisiere text pentru o configurare de tipul „strictul necesar”, exista o solutie ingenioasa a unor pool-uri, au generatoare de config, ca sa poti pierde foarte putin timp chiar daca nu prea stii ce faci.

In cazul nostru, de aici incolo au inceput testele dinainte punerii in productie. Am dat drumul la minat cu setarile stock ale placilor video pentru a avea o referinta. In weekend-ul urmator am inceput sa modificam bios-ul placilor video. DA! Fata de placile Nvidia, la cele Amd se poate umbla direct la bios ceea ce ofera mai multe optiuni de modificat si posibilitati de optimizare mult mai bune.

Prima varianta de bios a fost cu un memory strap modificat. A avut un impact mare asupra hashrate-ului tinand cont ca am sarit de la 22-23 Mh/s la 26 Mh/s. Din momentul asta a inceput batalia pentru consum. Sistemul cu 3 placi video consuma peste 600Wh. Cu un pic de undervolt am reusit sa pastram clock-urile la frecventele initiale dar sa scadem consumul la circa 430Wh. De mentionat ca sistemul, fara placi active, consuma cam 40-60 Wh. In concluzie am ajuns la un consum de 120-125 Wh/placa desi, din ce am vazut pe Youtube, unii au reusit si 90Wh, dar cred ca ori au niste super placi video, ori mananca rahat, cu polonicul chiar. Oricum modificarile noastre au fost in limita bunului simt si cu un impact destul de mare. Un real succes s-ar putea spune. E important de mentionat ca cifrele de mai sus sunt valabile cand s-a minat doar Ethereum.


Obligatoriu trebuie sa se monitorizeze consumul minerului. Initial am folosit o priza cu display. Am renuntat relativ repede la ea pentru ca am luat o priza inteligenta cu WiFi si monitorizare consum printr-o interfata web si web-api din care am reusit sa citim date si sa le introducem intr-o baza de date creata special pentru asta. Acum avem chiar si o pagina care ne prezinta datele astea in forma human-readable, sa-ntelegem si noi ceva.

Pana acum claymore cu setarile de mai sus a dat roade si merge aproape cum ne-am asteptat. Desi am intalnit si niste situatii dubioase, ne descurcam si le depasim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.