Nu o sa discutam foarte multe despre wallet si pool, dar…

Sunt cateva lucruri importante pentru alegerea lor.

Pool

Ce face? Un pool este un server care coordoneaza activitatea mai multor mineri mici, astfel incat sa aiba sanse reale de a obtine recompensa pentru block-ul pe care il proceseaza.

Acesta imparte block-ul de minat in bucati mai mici si le trimite la mineri pentru a fi calculate. In felul asta se asigura un acces egal pentru toata lumea la bucatile dintr-un calcul care ar dura probabil ani de zile pentru un singur miner. Practic, imparte munca si tine cont cat a contribuit fiecare la block-ul actual si aloca moneda in functie de asta.

Exista persoane care afirma ca exista diferente de venit intre pool-uri. Este adevarat ca exista mai multe feluri de a calcula cat a muncit un miner si poate de aici apar diferentele insa nu am apucat sa facem teste pentru ca momentan ne lipsesc echipamentele pentru atatea teste cate am vrea sa facem. Aici se gasesc informatii despre modelele de calcul pentru timpul investit in minat. In mod evident nu toate sunt valabile pentru un singur pool. Deobicei se folosesc metodele PPS si PPLNS.

Practic noua ne-a placut Nanopool si ne-am impacat bine pana acum. Nu stiu daca ne-am fi descurcat mai bine cu alt pool. De asemenea, instrumentele de statistici puse la dispozitie de Nanopool sunt chiar utile.


Acum partea sensibila si de maxima siguranta.

Wallet

Cand te apuci de minat o sa ai nevoie de o saltea sub care sa iti pitesti economiile. Atentie la ciorditori.

Un wallet e mai putin portofel si mai mult o adresa unde se depun banii. Cam ca un IBAN dar mult mai anonim, adica nu depinde de o banca anume, de fapt nici nu exista banci. Pool-urile, exchange-urile si oricine/orice incearca sa iti trimita moneda o va face la adresa asta. Practic wallet-ul e format din adresa publica si o parola si/sau cheie criptografica care restrictioneaza accesul la wallet. Cu exceptia adresei publice, restul datelor legate de wallet trebuie pastrate in siguranta deplina.

Exemplu: adresa unui wallet este format dintr-un sir de litere si cifre:

47EktA2c7n9GETd4pd2I1deoE ... zoglR72kizh3gPwZtXv9Bg

Exista trei feluri de wallet-uri unde se pot tine monedele, fiecare cu plusurile si minusurile sale.

  • Wallet online. Numele spune destul de multe. Exista multe variante, adica saituri, cu diverse masuri de securitate promise de ei, insa cea mai intalnita este perechea de chei public/privat cu parola. Practic exista o cheie publica (adresa), cea care poate fi data altora pentru plati, cu o pereche privata, deobicei reprezentata de un fisier, cel mai probabil/recomandat sa fie protejat de o parola. Toate acestea sunt gestionate de site-ul care ofera serviciul de „wallet online”.
    Exista uneori si posibilitatea de a face backup pe calculatorul tau la perechea de chei publica+privata, ceea ce inseamna ca cheia privata circula peste internet ca sa ajunga la tine. Acelasi aspect de remarcat si in cazul generatoarelor de wallet online, care-ti ofera un wallet offline, dar generat cu un software de pe un site. Acum depinde cata incredere acorzi site-ului si conexiunii internet …
  • Ledger Nano SWallet hardware. Wallet respectiv, sau partea confidentiala cel putin, este pastrat pe un dispozitiv hardware dedicat care are propriile masuri de securitate native si este considerat apogeul masurilor de securitate in domeniu. Practic seamana cu un stick USB.
    Ledger nano este un exemplu de astfel de device la un pret rezonabil. Din pacate din cauza componentei umane au existat astfel de unitati, vandute pe eBay, asupra carora s-a intervenit inainte de vanzare, lucru care a inlesnit furtul monedei stocate.
  • Wallet offline. Echivalentul ciorapului … Este un wallet generat pe computer-ul propriu, cu software dedicat (majoritatea monedelor au astfel de software). Nu trebuie legatura la internet, ba chiar se recomanda sa fii deconectat atunci cand il generezi.
    Acest software poate fi cu interfata grafica (prietenos cu utilizatorii incepatori) sau CLI (linie de comanda), varianta despre  care se spune ca ar oferi siguranta sporita si optiuni superioare.
  • Exchange. Este un site care tine mai multe monede pentru acelasi cont online si faciliteaza schimbul lor oricand doreste utilizatorul. Foarte util daca se fac speculatii pe cursul de schimb al unor monede. Din pacate, impreuna cu wallet online, este cea mai putin sigura metoda de a pastra monede.

Foarte important, pentru toate tipurile de wallet (care iti ofera optiunea) in special pentru wallet offline: BACKUP!!!

Adica sa-ti salvezi o copie de siguranta a cheii private / parolei / seed-ului (dupa caz), in mai multe locuri, mai multe copii ale fisierelor, pe mai multe medii de stocare, de preferinta diferite. Toate acestea, bineinteles, de pus la pastrat (gen in sertar, sub camasi ­čśë etc).

Desigur, pentru un plus de siguranta, parola cu care este protejata cheia privata ai putea sa te asiguri ca o vei sti intotdeauna, fara sa o scrii nicaieri …

Ai pierdut cheia privata / parola? Ai pierdut tot ce aveai in wallet!

Cheia privata / parola nu o dai la nimeni, si o folosesti doar atunci cand TU vrei sa platesti altcuiva.

Cum folosim wallet pentru minat ?

Practic introducem cheia publica (adresa) in configuratia minerului ca sa stie pool-ul unde sa ne plateasca.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicat─â.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.