In ziua de azi s-a cam ajuns la stadiul ca ai nevoie de hardware foarte performant pentru a mina vreo crypto-moneda (dintre cele bine cotate) astfel incat sa si merite… Adica chiar daca este bine dotat sistemul, nu mai este suficient. De aceea se folosesc pe scara larga mining-rigs si/sau ASIC-uri.

CPU mining
GPU mining
Alimentator
Racire

Dar totusi, daca am un laptop [destul de] performant, pot sa fac ceva cu el?

Daca vrei sa castigi financiar de pe urma minatului, atunci raspunsul este cel mai probabil NU.

Daca vrei sa faci teste, experimente, sa evaluezi sau pui la punct o solutie de minat fara down-time la ferma ta de mineri (mai putin cele ce depind efectiv si detaliat de hardware, respectiv profitabilitate), atunci raspunsul este cel mai probabil DA.

CPU mining

Teoretic, orice crypto-moneda se poate mina cu CPU (adica procesorul sistemului), insa pentru majoritatea monedelor in ziua de azi, performantele unui CPU sunt prea mici pentru ca minatul sa mai fie profitabil. In plus, laptop-urile au versiuni de CPU optimizate pentru aplicatia specifica de laptop, adica mobilitate, adica consum redus de energie, decat pentru utilizare continua la maximum de putere de calcul.

Chiar si laptop-urile cele mai scumpe, varf de gama sau de gaming, folosesc procesoare cu maxim 4 nuclee (Ian-2018).

Daca pentru moneda pe care vrei s-o minezi exista software pentru CPU mining, nimic nu te impiedica sa faci teste, sa vezi daca functioneaza software-ul, daca si cum pool-ul te plateste pentru minat, sa experimentezi cu setarile.

Pentru multe monede este important ca CPU sa aibe instructiuni native pentru AES-NI. Daca lipseste, fie nu poate fi folosit, fie exista o alternativa implementata software, dar mai putin performanta.

Un utilitar important pentru a afla in detaliu capabilitatile procesorului tau: CPU-Z.

GPU mining

Daca interfata grafica a laptop-ului este integrata in CPU, atunci este inutila si oricum performanta ei este mica.

Laptop-urile recente cu placa video dedicata ar putea fi folosite pentru GPU mining, daca placa video este suficient de performanta si suportata de software de minat.

Multe sisteme laptop au interfata grafica duala, comutabila (switchable graphics). Asta ce inseamna: pentru lucrul uzual se foloseste interfata grafica integrata in CPU, iar pentru aplicatii care necesita performanta grafica mare, sistemul automat (sau configurabil) pune la treaba GPU-ul dedicat.

Daca ai placa video dedicata, o poti pune la treaba sa testezi solutia de minat cu GPU, dar sa stii ca unii parametrii sau chiar functionarea cu totul este mult mai dependenta de modelul de hardware pe care rulezi.

Un utilitar important pentru a afla in detaliu capabilitatile interfetei(lor) grafice: GPU-Z.
Cu mentiunea ca nu intotdeauna functioneaza perfect pe orice hardware, mai ales senzorii.

Alimentator

Prin definitie, toate laptop-urile functioneaza atat pe baterie, cat si cu alimentator extern. Important de stiut ca alimentatoarele de laptop sunt construite la limita necesarului, adica simultan sa incarce bateria si sa sustina functionarea sistemului in context de utilizare redusa.

Mining solicita la maxim performanta de calcul, de la CPU si/sau GPU, si in consecinta consumul de electricitate este foarte mare.

Pentru teste de scurta durata, n-ar trebui sa fie o problema, dar pentru functionare continua, alimentatorul risca:

  • sa fie suprasolicitat si sa se incinga foarte tare, reducandu-se durata de viata (inclusiv cu potential pericol de incendiu)
  • sa nu faca fata consumului si nu poate incarca simultan si bateria
  • sa nu faca fata consumului si sa fie oprit de protectiile interne

In orice caz, daca minezi cu laptop si o faci mai mult decat niste teste de cateva minute, monitorizeaza temperatura alimentatorului si managementul bateriei.

Racire (management termic)

Laptop-urile sunt construite special pentru mobilitate, adica functionare pe baterie si deci consum de energie redus, nicidecum functionare continua la maximum de performanta. (da, stiu ca ma repet)

Componente precum CPU si GPU se incing cu atat mai tare, cu cat sunt mai intens utilizate. Sistemele de racire din laptop-uri sunt create si mai la limita decat alimentatorul. Unele chiar nici nu rezista la utilizare 100% continua!

Iata un utilitar pentru monitorizarea regimului termic: CoreTemp. Este esential sa folosesti un astfel de utilitar. Recomand sa-i activezi si functia „Overheat protection”.

Pentru laptop-urile cu placa video dedicata, sistemul de racire este adesea unul singur, si pentru CPU si pentru GPU si la temperatura ambientala la 25°C cu greu daca face fata cand sistemul este utilizat la maxim.

Supraincalzirea poate duce la:

  • instabilitate
  • blocarea sau restartarea sistemului
  • distrugerea componentei care s-a supraincalzit

Asigura-te ca laptop-ul sta pe o suprafata plana, sa nu obturezi gurile de aerisire ale carcasei, in special cele de dedesupt, mai degraba o masa decat patura de pe pat (de exemplu), iar un stand de racire (laptop cooler) iti va fi de mare folos.


Voi reveni cu niste experimente si rezultate.

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.