S-a intamplat neprevazutul…

A murit HDD-ul extern Adata HD650X, ala mare, luat pe „mocangeala” de la Adata.

Dupa nici un an si jumatate, de fapt mai aproape de un an si trei luni, cu fantastica suma de 24 (da, douazeci si patru) de ore de functionare s-a gandit ca ar fi frumos sa cedeze. Imi cam pare rau de cei aproape 2TB de poze si „filmulete” din care maxim 40% sunt recuperabili. Fisierele video nu prea au de suferit, pozele in schimb sunt alta poveste.

Nu tu SMART errors, nu tu incetinire la scriere/citire, nu tu nimic. A inceput prin a da o eroare la scriere (ceva cu disconnect) iar dupa o reconectare a continuat linistit. Tinand cont ca nu l-am abuzat prea tare, i-am dat sa scrie circa 80Gb de pe retea care veneau cu circa 30-40 Mb/s, tind sa cred ca e controller failure, nu cred sa apara un defect mecanic la scris asa „out of nowhere”.

A doua zi pur si simplu (pe win10) sta la 100% si marcheaza bad-uri peste tot, iar win10, binenteles, se plange ca nu poate citi de pe el. Am incercat, pe linux, badblocks si in 18 ore a ajuns la 4.08%, read-only test doar si marcheaza aproape toate sectoarele consecutiv, nu prea ii scapa nimic.

Mi-a recomandat cineva sa verific electronica, sa nu genereze ea „ororile” astea, dar nu prea vad ce as putea sa ii fac.

Ori am avut eu ghinion si am nimerit un disc cu vreun defect de fabricare, ori sunt de o calitate mai slaba. Tinand cont ca diferenta de pret nu e mare intre Adata si WD… nu luati Adata oricum, eu cu siguranta nu o sa dau banii vreodata pe Adata.

Precedentul HDD extern, un WD Elements, a trait in jur de 5 ani si si-a gasit obstescul sfarsit dupa o cazatura (oprit si parcat) de la circa 1 metru, Acum prezinta un defect mecanic, sau cel putin asa cred eu dupa zgomotul de la pornire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.